Frågor och svar om Ogiltiga röster

Vad har ni för partifärg?

Den är ljusgul, precis samma färg som en blank valsedel för riksdagsvalet. Färgkoden är #fbface och eventuell anspelning på Facebook är en ren tillfällighet.

Vem är er partiledare/språkrör?

Just nu drivs partiet av politiskt engagerade partifunktionärer på gräsrotsnivå. En partiledare planeras väljas på nästa partistämma.

Vilket politiskt block hör ni till?

Vi tillhör samtliga befintliga och obefintliga politiska block, plus blocket med alla blankröstare.

Hur stort är Ogiltiga röster?

I riksdagsvalet 1973 var vi bara 8 850 st. I det senaste valet registrerades 58 546 ogiltiga röster.

Vad har ni för partiförkortning?

Valmyndigheten har givit oss förkortningen OG.

Är ni ett enfrågeparti?

Nej, tvärt om. Vi kan se en ogiltighet i alla frågor. Men frågan om att höja fyraprocentsspärren till minst 40 % är en kärnfråga för Ogiltiga röster.

Finns ni i hela Sverige?

Ja, vi har en god spridning över hela Sverige.

Är Ogiltiga röster bara ett plojparti?

Med de pågående politiska debatterna som bevis, hävdar vi att samtliga politiska partier idag är plojpartier.

Ogiltiga röster är, precis som de stora partierna, ett registrerat politiskt parti och med ett organisationsnummer (802532-5948) registrerat hos Skatteverket.

Är en röst på Ogiltiga röster en bortslängd röst?

Nej, en ogiltig röst är aldrig en onödig röst. Att rösta på något av de stora partierna är aldrig en garant för att det partiets politik förs. Det är snarare tvärt om. Det är ytterst sällan ett parti får igenom sin politik, ens om det sitter i regeringsställning.

Med decemberöverenskommelsen och januariöverenskommelsen har det ironiskt nog även visat sig att en röst på något av de stora partierna i vissa fall även kan vara en röst för att motståndarnas politik ska föras.

Ogiltiga röster garanterar däremot att alltid verka i opposition mot de erkända rösterna. En röst på oss riskerar aldrig att bli en röst på en politik du ogillar. Därför kan en röst på oss till och med vara mer värdefull än på ett parti som säger sig stå för en politik du gillar.

Är Ogiltiga röster detsamma som soffliggare?

Nej, absolut inte. Att inte rösta är lättsinnigt och omdömeslöst. Alla som däremot deltar i val och har lagt sin röst i valkuvertet (både ogiltig och giltig) är en ansvarstagande och samhällsbärande medborgare.

Är Ogiltiga röster detsamma som blankröstare?

Ja, delvis. Vi har i huvudsak två grupperingar inom vårt parti. Dels blankröstarna som utgör cirka 90 % av partiet och dels de övriga ogiltiga som är cirka 10 %. Valmyndigheten har bestämt att dessa grupper ska räknas tillsammans. Våra grupper har det gemensamt att vi alla är engagerade och tycker det är viktigt att göra sin samhälleliga plikt att rösta.

Har ni någon slogan?

Ja, vi har två: ”Alltid i opposition”, ”Sveriges största småparti”.

Hur kommer jag över ert kampanjmaterial?

Ni kan köpa profilprodukter i vår webbutik. Webbutiken drivs av Ogiltiga röster med hjälp av våra teknik- och betalningspartners Far Out Creative och Klarna.

Är du medlem så får du 30 % rabatt på samtliga varor. Strax efter att du blivit medlem så skickas din unika medlemskod till dig. Denna medlemskod använder du för att få din rabatt.

Hur kan jag bidra till ett bättre samhälle?

Genom att bli medlem i Ogiltiga röster.